Biografi:

 

MAGNUS NILSSON GÖR SEN CD-DEBUT

 

Magnus Nilssons första album ”I min drömvärld” släpps 27 oktober på Recordia Music med distribution av Universal Music. Albumet rymmer melodistarka, jordnära låtar på svenska. Här möter en tidlös svensk ton en modern, fullödig rockproduktion.

 

Men låt oss ta det från början.

När Magnus Nilsson var i 15-årsåldern flyttade en ny kille in i Varbergstrakten. Han hade instrument och en musikstudio. Magnus och han blev vänner och snart hade de samlat ett gäng och bildat ett garageband. Magnus började spela gitarr och det visade sig snart att han hade talang för att dikta reflekterande texter på svenska och addera passande ackordföljder och melodier. Pugh Rogefeldts då nysläppta klassiker “Bolla och Rulla“ bidrog till den inspiration som höll i sig under hela det sena 70-talets och tidiga 80-talets svenska popvåg, med artister som Gyllene Tider/Per Gessle och Tomas Ledin.

Efter några år var det dags för medlemmarna att börja plugga, jobba, göra lumpen – sådant som grabbar i 20-årsåldern gör. De gick skilda vägar och Magnus stakade ut ett vuxenliv, bildade familj och ägnade sig åt ekonomi och marknadsföring i skobranschen. Gitarren hamnade på hyllan. Låtpärmen försvann i samband med någon flytt.

 

Så långt är det en ganska klassisk historia. Och den kunde ha slutat där. Det som gör att den sticker ut är vad som hände sedan.

 

När Magnus efter många framgångsrika år i yrkeslivet plötsligt hade lite tid över, råkade han på de gamla låtarna. Han provade att spela dem.

– Fram trädde bilden av en ung man som reflekterade kring livet med empatiska, ganska raka och ibland lite naiva formuleringar. Opretentiösa men goda ord, som även 30 år senare fann resonans i Magnus. Speciellt eftersom även melodierna visade sig klara tidens tand.

 

I samband med lokala fester och tillställningar började han framföra några sånger ur den svenska vis- och popskatten. Låtar av Lisa Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Tomas Ledin och Lisa Ekdahl blandades med egna kompositioner. Många kom fram och tyckte att Magnus borde göra något av de sistnämnda. Magnus tog efter en tid mod till sig och kontaktade producenten Fredrik Larnemo på Recordia Studios i Varberg, som fick goda vibbar av låtarna och bekräftade att de hade något visst. Så föddes idén att låta en 49-årig man spela in sånger som han skrivit i tjugoårsåldern.

 

Larnemo hade kontakt med många av landets mest välrenommerade musiker. Janne Bark, Mats MP Persson, Christof Jeppsson, Surjo Benigh, Micke Ajax, Stefan Persson och Wojtek Goral tyckte om materialet och fick själva frihet att utforma arrangemangen.

Så kom sångerskorna in i bilden. Cecilia Vennersten sjunger duett på “Det Snackas så Mycket” och “En Enkel Sång”. Sara Löfgren sjunger på “Budskap Genom Rymden” och “Meningen med Livet”. Dessutom medverkar Katarina Sjölin.

”Jag kan inte nog betona musikernas och sångerskornas betydelse. Att de spelar och sjunger på mina låtar är stort för mig” konstaterar Magnus.

När han fick höra de första mixade versionerna kände han att det kanske var läge att göra något mer med dem. Han bestämde sig för att göra en CD. Utöver 11 av de gamla låtarna kom även två nyskrivna med på slutet av plattan. “En Enkel Sång”, som beskriver det egna giftermålet, och den symboliska “Min Station”, som har sin grund i en verklig händelse – en affärsman som avled under en flight, långt ifrån sina närmaste, medan främlingar satt runt omkring och läste tidningen – och handlar om hur viktigt det är att utnyttja de ”biljetter” man tilldelas under ett liv.

 

”I Min Drömvärld” säljs i en gemensam kampanj med Rädda Barnen. Om upplagan går åt blir det en halv miljon kronor till dem.

”Det är ju inte jag som ger pengar, det är ju skivköparna”, säger han ödmjukt.

Men produktionen måste ha kostat?

”Det är inte så märkvärdigt. Vissa köper båt, andra köper konst. Den här perioden har gett mig så mycket att jag ser det som väl investerade pengar, även om det är pensionspengarna som ryker”, ler Magnus, som givetvis hoppas att folk ska köpa plattan för att de tycker om den.

Till sist: När Pugh Rogefeldt nyligen spelade i Varberg med sitt återförenade band från det sena 60-talet, passade Magnus på att ge den gamle inspirationskällan ett exemplar av sitt album och berätta om vilken betydelse Pugh omedvetet haft för låtarnas tillkomst. Rogefeldt tyckte det var en fin historia och tog nyfiket emot plattan.

 

Cirkeln var sluten.